Dr Várnai Ferenc szerzői estje

2022 március 23-án a Bóly és Térsége Zeneoktatásáért Közalapítvány Dr Várnai Ferenc tiszteletére egy szerzői estet rendezett, melyet a Bethlen Gábor alapkezlő támogatott.

A koncerten a következő együttesek léptek fel:

  • Bólyi Hagyományőrző Kórus
  • Bólyi Vegyeskar
  • Koch Valeria Jugendchor
  • Koch Valéria Kamara Kórus
  • Véméndi német népdalkör

Dr Várnai Ferenc a szereplő együttesekkel hosszú évek óta gyümölcsöző kapcsolatot ápolt. Német népdalfeldogozásaival, tanácsaival segítette az amatőr csoportok munkáját.

Az esti rendezvényen minden együttes Dr Várnai Ferenc által gyűjtött német –sváb népdalokat illetve azok feldolgozásait énekelte.

Az együttesek 17 órakor találkoztak az Erzsébet Vigadóban. A nagyteremben összpróbát tartottunk, hiszen az est záró darabja egy Dr Várnai Ferenc által írt kánon volt.

A koncert 18-órakor kezdődött.

A konferanszié magyar és német nyelven folyt. A zeneszerző munkásságának fontosabb állomásai mellett a fellépő együttesek is bemutatásra kerültek.

A véméndi és a bólyi énekkar autentikus öltözetben léptek fel.

Dr Várnai Ferencet a kórusok mellett a Bólyi Német Önkormányzat vezetője Győriné Meiszter Katalin is köszöntötte. A zeneszerző interjút adott a helyi tévének és az Unser Bildschirm kérdezőjének.

Dr Várnai Ferenc mondataival zárult a koncert. Megköszönte az előadók részvételét és új kottáit is bemutatta. Beszédében kiemelte a német nemzetiségi kultúra ápolásának a fontosságát és új koncertek megszervezésére ösztönözte a résztvevőket.

Koncert után vacsorával kedveskedtünk az együtteseknek.

A rendezvény nem jöhetett volna létre a Bethlen Gábor alapkezelő által kiírt pályázat nélkül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük